Sok dolog (de nem minden), amivel foglalkozom

LifeTextures

LifeTextures

Körökre oszt... nem egészen!

2015. október 16. - Persze...

  Space Rangers - Kinek mi jut eszébe erről? 

Nekem például először is a Space Rangers. A régi, talán nem is nagyon ismert PC-s játék. Elsősorban. Aztán: Űrvadász-sorozat az egyik "nagy öreg" sci-fi ( + stb, stb...) írótól, Isaac Asimovtól. Na, szerintem ez sem igazán ismert és kedvelt mű Magyarországon. Igazából nem meglepő, hiszen már kevesebb ember (s főleg) kevesebbet olvas. Volt régen e címmel egy filmsorozat is. Nem láttam, azt sem tudom, itthon is ment-e ,vagy csak külföldön.  Tájékozatlannak érzem magam. Nem bánom. Bánás helyett néha jólesik nyomkodni a billentyűzetet, olvasni egy kicsit, vagy a már említett játékot futtatni ahelyett, hogy gyúrnék, esetleg a kocsmában innám el a házamat (ja, az nincs is), vagy cigit töltenék, vagy reklámokat néznék. Az a helyzet, hogy utána úgyis töltés van + rágyújtás. :-)

 Talán ideje lenne már a játékkal foglalkoznom. Ráérek. Az olvasó is lazítson. Aki nem ér rá, az nem blogokat olvas. Tehát ja: adott egy tizenéves, kis gépigényű orosz játék, ami jobban le tudja kötni az egyszeri embert, mint a CS, WoW, ilyetén dolgok. Ízlés dolga, persze. Egyébként ki mire gondolt a WoW olvastán? Mert én a Wizard of Worra szoktam... Na mindegy. Tehát szinte bármin elfut, ami manapság megtalálható egy átlagos háztartásban (talán a mikrón és a mosógépen kívül), ezért senki ne aggódjon a gépigény miatt.

 Nem indokolt a para a nyelv miatt sem. A Space Rangers támogatja a nyelvünket, sőt, egészen jó a fordítás, kisebb hiányosságok persze vannak. Írásjelek, ilyesmik hiányoznak. Nem olyan zavaró, elég ritka dolgok ezek. A játék a (viszonylag) távoli jövőben indul. Írnak róla egy tömör, de mégis részletes, jó kis kerettörténetet, azért megpróbálom mégjobban dióhéjasítani: 3000-ben már kirepült az emberiség a világűrbe, jónéhány bolygón megtalálható fajunk. Nem vagyunk "egyedül". Más népekkel is találkoztunk a galaxisban, kikkel szövetségre léptünk. Nagyjából minden szép és jó volt egy ideig. Aztán már nem. Egyre kevésbé. Felbukkant még egy faj. Ők nem akartak csatlakozni a szövetséghez, sőt, kommunikálni sem. Egyszerűen szétlőnek minden űrhajót, ami eléjük kerül. Egyre több rendszert foglalnak el, már aggódik a vezetőség is. Gyógyírként bevetik az úgynevezett űrvadászokat, szabad, nem katona űrhajókapitányokat, akik (én/mi) talán segíthetnek a (néha inkompetens) hadseregnek. 

 Rajtunk múlik, segítség vagyunk-e, vagy nyűg. Nagyjából nyitott a játékmenet, nincs meghatározva, mit tegyünk. Persze a cél az ellenség aprítása, de ha úgy tetszik, kereskedhetünk vagy kalózkodhatunk is. Mindenki a saját sorsának kovácsa itt is... Van sok űrvadász, teherszállító, kalóz, utasszállító, katona. Mindenki ennek megfelelően viselkedik. A teherszállítók ténylegesen árut szállítanak, a kalózok rabolnak ésatöbbi...

Minden és mindenki fejlődik a játék során (kivéve, akik meghalnak). A bolygók ipara egyre inkább erősebb, kisebb, ezzel együtt sokkal-sokkal drágább fegyvereket dob piacra. Az űrhajók nagyobbak lesznek, ezáltal több cucc fér beléjük, a HP-jük is ez a mérőszám amúgy. Ne nagyon csökkenjen nullára, mert akkor felrobban... Ha lesz rá pénz, s hely az űrhajóban, életfontosságúvá válik venni egy javítódroidot. Ha a sérült űrhajóval el tudunk vergődni egy lakott bolygóig, ott is meg lehet javíttatni, jó pénzért :-) 

A bolygókon, űrállomásokon található bolt is, ahol beszerezhetjük az űrhajónk felszereléseit. Ilyesmik: üzemanyagtank, hajtómű, pajzsok, fegyverek, s az előbb említett droid. Egyébként minden felszerelés kopik, elhasználódik, esetleg simán csak elavul. Javíthatóak, szintén jó pénzért. Néha érdemes inkább újat, jobbat venni. Vehetünk esetleg élelmiszert mezőgazdasági bolygókon, gépeket ipari bolygókon. Hogy mit kéne velük kezdeni, hadd ne írjam... Elite? Volt ott is ilyen.

 A pilótánk is fejlődhet. Minden lelőtt kalóz/ellenséges űrhajóért, vagy akár egy rendszer felszabadításáért pont jár. Bizonyos ponthatárok elérésekor a besorolásunk (s ezzel elismertségünk is) nő. A katonai űrbázisokon ekkor nagy értékű ajándékot (felszerelést) is kapunk. Ha az ellenséges faj gépeit lőjük, szert tehetünk úgynevezett protoplazmára is, amit leadhatunk az űrvadász központokban. Minden egység protoplazmáért jár egy pont. A pilótánk célzó, manőverező és egyéb képességeit e pontok alapján fejleszthetjük. Tehát a mottó: protoplazmából sosem elég!

Kaphatunk pontot az egyes bolygók kormányai által adott küldetések sikeres teljesítéséért is.Ha nem sikerül a küldi, akkor pedig egy fokozattal romlik a megítélésünk. Ez mindenképpen kerülendő, még ellenségessé is válhat adott esetben egy bolygó... nem jó dolog. Bár a börtönben részt lehet venni csótányversenyen is, próbáltam! :-)

 Lehetne körökre osztott játéknak is nevezni, de nem egészen az szerintem. Felszállás után ki lehet jelölni, hogy hová is szeretnénk repülni, melyik fegyvert-melyik célon használjuk, vagy melyik lebegő törmelékdarabot akarjuk űrhajónkba szippantani esetleg. Egy kör=itt egy nap, alapesetben három másodpercig tart. Az űrhajónk sebessége jelenti azt a távolságot, amit maximálisan meg tud tenni ez idő alatt. Pöttyökkel kijelölt az útvonal, kényelmesen megtervezhető minden, az esetleges harc is; a kör indításáig van időnk. A többi űrhajóval rádiókapcsolatba is tudunk lépni. Kivéve az ádáz támadó ellenséges fajt.

 Sokkal jobb saját magunknak felfedezni a játék mélységeit, ez még talán a jéghegy csúcsa sem volt. Lehet, hogy később írok még egy posztot. Aztán még párat, mert a játéknak van második része is. Addig is, itt egy kapcsolódó videó:

 

Haszontalan? Az hát!

Autószerelő-szimulátor. Műhellyel, telefonnal, kuncsaftokkal, poszterekkel. Kattintgatással szétszedhető autók. Növekvő tapasztalat, bankszámla.

Minek ez? Unalmas, haszontalan. Vagy annyira mégsem? Ha addig sem rúg fel szemeteseket az utcán, nem rabol ki senkit az ember, esetleg nem ír ez idő alatt gyűlölködő kommenteket, már nem haszontalan. Bár kétlem, hogy az ilyenek pont ezzel a játékkal foglalnák el magukat.

 Mindegy, nekem tetszik a Car Mechanic Simulator 2015. Nincsenek beletört csavarok, kattintásra a legrozsdásabb alkatrészek is könnyen eltávolíthatók. Szerencsére ez a tulajdonsága nem életszerű a játéknak :-D

A telefont felvéve láthatjuk az elvégzendő munkákat. Rajtunk áll, melyiket vállaljuk el. Némelyiket csak pár ezer XP meglétével tudjuk. Az egyszerűbb kezdeti melóknál kiírja a program, hogy melyek a kicserélendő alkatrészek. Később már nem lesz ez így, de addigra a tünetek alapján mindenki (?) tudni fogja, mit kell cserélni/javítani. Nem árt érteni az autókhoz, úgy gyorsabban fog menni a szerelgetés.

 Az asztalon található számítógép segítségével vehetünk cseredarabokat (webshop hát!), amik azonnal bekerülnek az inventoryba, ahogy megvettük őket. Nem rossz :-D

Az XP növekedése tetten érhető hamar: minden alkatrész levételekor/felrakásakor nő egyet. Nem tűnik soknak, de sok kicsi sokra megy. Az elvállalt munka elvégzése után is jön extra tapasztalat (talán 100, 200, nem figyeltem, függhet a munka jellegétől is). 1000 pontonként jár egy fejlesztőpont, amivel a képességeinket (gyors csavar ki/be, gyors alkatrész le/fel, alkatrészek sajátkezű javítása) vagy a műhelyet (tablet, diagnosztikai cuccok) turbózhatjuk fel.

 Az alkatrészjavítás nem hülyeség, mert nem kell új cuccot venni, hanem a régit ingyen meg lehet javítani. Nem mindig. Néha teljesen tönkremegy az adott tárgy, deee legalább az esélye megvolt az extra profitnak...

Nem szükséges 100%-os állapotú alkatrészeket beszerelni, a tulajok néha csak 40-45% körüli dolgokra vágynak. Jellemzően a régebbi, olcsóbb típusú autóknál fordul elő.

Ha már van elég XP, lehet venni saját tárolóhelyet is. Innentől fogva vásárolhatunk saját gépet (árverésen, LOL), amit tetszőleges szintre hozhatunk fel. (Miattam úgy is lehet hagyni, ahogy van.)

Eladásra szánt autóknál viszont jobb, ha minden patika állapotban van, úgy sokkal többet ér. Le is festhetjük jó pénzért az általunk legkevésbé gusztustalannak tartott színre.

 Kicsit emlékeztet a játék a néhai Gearhead Garage-ra, de itt random munkák vannak. Aki viszont szerette a Street Rodot, az szerintem ezt is fogja, bár itt nincs verseny. Ja, Street Rod... ott legalább nem aukción kellett szenvedni, igaz, az is egy feeling. Lehetne legalább választani, hogy árverésizgalmat akarok, vagy inkább fixáras hirdetéseket böngészek (á la Street Rod) (már megint Street Rodozok itt)!

 Ezek ellenére jól szórakoztam vele, nem kell utána félórát ultráznom, körömkeféznem :-D Lehetne benne több kelet-európai típus (igen, KGST- cuccokra gondolok). Persze a Fiat 126p ott van... lengyel fejlesztők :-) Mi lesz a százas Skodával, vagy a Trabanttal?

 Jó amúgy, próbáljátok ki! Ja, van videó is, raktam jutubra párat. Egyet idelinkelek. A többi is ott van, akit érdekel, biztos megtalálja...

 

Ark: Survival Evolved

 Talán már mindenki látta-hallott/olvasott róla- játszott vele esetleg- de nem biztos. Én sem régóta foglalkozok vele, nincs is sok időm. Lassan is indul (nem atomerőmű a PC-m), de megéri kivárni!

A lényeg: a játék elején, amikor spawnolódunk, feltűnhet, hogy egy szál alsógatyában leledzünk. Ez a későbbiekben orvosolandó. Dinoszauruszok mindenhol... némelyek támadnak, de sokuk békésen legelészik. Az első időkben ne nagyon kössünk beléjük, mert rossz vége lesz! Na jó, talán egy dodót leverni nem kihívás. Kraftolós játék, tehát a fellelhető, esetlegesen nehéz körülmények között megszerzett nyersanyagokból készíthetünk magunknak tárgyakat. Persze az adott tárgy készítését meg is kell tanulni, ez itt "engram". Ahogy fejlődik a karakter, szintlépésnél lehet növelni egy tulajdonságot, ilyenkor kapunk engram pontokat is. Egy tárgy megtanulásához több-kevesebb pont szükséges. Érdemes az elején baltát, csákányt, némi ruházatot készíteni.

Nagyon nem merülök bele az irányításba, inventoryba, eléggé jól érthető. Angol, az igaz, de talán nem árt egy kis idegennyelv-ismeret amúgy sem. Még régen, a C64-em mellett is ott volt az angol szótár, játék közben is. Ma meg már itt az internet is, nem lehet gond az ilyesmi. Tessék venni a fáradságot.

A balta jól jön favágáshoz, a csákánnyal a nagyobb sziklákat ütlegelve kapunk kovát, fémet vagy egyéb nyersanyagot (a fát ütve lombot ad inkább, ha faanyagot szeretnénk gyűjteni, arra jobb a balta). Fegyverként is használhatóak.

Korlátozott az adatforgalmam, ezért single player módban vagyok, nincs rajtam kívül más a területen. Ennek előnyei is, hátrányai is vannak.

Elsőként én lombkunyhót építettem, ami adott esetben megvédett a hidegtől, amíg nem volt fáklyám, később tábortüzem. A campfire egyébként hús sütésére is használható (többek között). Az élelmiszerek nem állnak el a végtelenségig, erre érdemes figyelni.

Ahogy fejlődik a karakterünk, egyre bonyolultabb eszközöket tudunk gyártani. Ezek sem tartanak örökké, a használattól előbb-utóbb tönkremennek.

Egyelőre ennyi, majd még jelentkezem.arkkep.jpg

Van is itt egy videó, talán érdemes megkukkantani.

 

süti beállítások módosítása